Knihu byste neukradli?

Vždy mě značně otravoval spot na téma: “Kabelku byste neukradli, DVD byste neukradli, ale filmy klidně kradete...” Který se spustil na každém DVD ihned po vložení do přehrávače a nešel přeskočit.  A říkala jsem si: “Proč vyhrožují zrovna mně, která si to právě pouštěné DVD poctivě koupila?”

Až jsem před pár dny narazila na přehršli odkazů umožňujících stáhnout zdarma mou poslední knihu Z kopce do kopce. Na jednu stranu srdce autorovo potěší, že je o knihu takový zájem, jenže pak jsem si přečetla “sdílečovu” poznámku: “Stáhněte si zdarma knihu, která jinak stojí 198 Kč, bez zbytečného utrácení peněz.”

Což mě naštvalo. 

Je samozřejmě úžasné, že lidé stále rádi čtou, i když polovina čtenářů už dává přednost knihám v elektronické podobě. Důležité je, že nás, kteří podléháme kouzlu psaného slova a utíkáme se na stránky knih, kde necháváme volně plynout naši představivost, je pořád dost. Stále ještě můžeme vejít do knihkupectví plného voňavých knih, probírat se nově vytištěnými stránkami, pobavit se s knihkupcem o tom, co se ve světě knih děje, a při odchodu si zase nadávat, jak jsme znovu podlehli, i když se nám nové knihy nevejdou do už tak plných polic knihovny…
Jenže ten dotyčný, který nabízí ke stáhnutí knihy, za které je zbytečné utrácet peníze (teď si říkám, jestli si to nemám brát osobně:-), si zřejmě vůbec neuvědomuje, že zdarma nabízí něco, co rozhodně zdarma není. Autor totiž musel knihu nejdříve napsat a strávil nad ní spoustu svého volného či nevolného času. Poté ji předal redaktorovi, bez nějž by kniha neměla konečnou a tu nejlepší možnou podobu. Po mnoha konzultacích redaktora s autorem, který pak musí občas i přepisovat a krátit, byl text odeslán na jazykovou korekturu, která je rovněž konzultována s autorem, poté budoucí knihu převzal grafik k patřičné úpravě. Další grafik vytvořil obálku, text znovu prošel korekturou nejen jazykovou a redakční, ale i autorskou, a konečně zamířil do tiskárny. A jakmile z tiskárny vyjde nová kniha, vydavatelství ji musí inzerovat, dovézt k prodejcům a pak už si kniha žije vlastním životem. Nejen na pultech knihkupců.

Opravdu se někdo domnívá, že redaktoři pracují zadarmo, korektoři a grafici taktéž, tiskárně se nemusí platit a obchodníci knihy prodávají jen tak z plezíru? Naopak - platí je vydavatel z rabatu, který vydatně odkrojí další peníze z celkového zisku, ze kterého už odečetl veškeré náklady spojené s tím, aby kniha vůbec vznikla. A co autor? Možná mu stačí ke štěstí, že mu vyjde kniha a ještě ke všemu ji někdo čte. Takže je zřejmě úplně zbytečné mu ještě platit honorář, který se většinou odvíjí od počtu prodaných tištěných knih nebo jejich elektronické podoby, kterou někdo po stažení poctivě zaplatí. Nebo ne?

Z knih stažených zdarma, aby čtenář “neutrácel zbytečně” peníze, nedostane autor ani vydavatel vůbec nic. Jenže kdyby vydavatel neinvestoval své finanční prostředky a autor svůj čas a píli, neměl by dotyčný co stahovat. Co by se asi stalo, kdyby takto nabízených knih přibývalo, stahovaly by se pouze zdarma a autor i vydavatel by ostrouhali nadobro?

Máme jednu z nejhustších sítí knihoven na světě a na tak malou jazykovou skupinu u nás vychází nebývalé množství knih. Což považuji za malý zázrak. Ale pokud bude přibývat čtenářů, kterým je líto zaplatit poplatek za elektronicky staženou knihu a dopustí se tak porušování autorských a vydavatelských práv, takže vlastně krádeže, přestane se vydávání knih vyplácet. Zmizí knihkupectví, stejně tak jako zmizely obchody s CD a DVD, protože hudbu a filmy si dnes většinou každý stahuje sám. Což je na další článek:-)

Nějak začínám měnit na onen otravný spot na každém DVD názor. I ten, kterého by nikdy nenapadlo ukrást cizí peněženku nebo knihu v knihkupectví, ji bez rozpaků stáhne na síti a zřejmě si ani neuvědomuje, co činí…

 

http://zdenekstarecek.tk/download/7xB2DwAAQBAJ-z-kopce-do-kopce?fbclid=IwAR3zSvKO2ef_7TB1GT1NQujRcgK5-k0M5XDcZTVkfR01Z_pDgtA2nQBHDvU

 

 

 

Facebook Instagram